Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ρεπορτάζ από τη Νάταλι Μιχαηλίδου. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ‘Πράσινη Ασπίδα’ στις 24 Δεκεμβρίου, 2009.



Σύγχρονες τεχνολογίες στην υπηρεσία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: Εθελοντές καθαρίζουν την Κύπρο από τα σκουπίδια!

Η χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην εκπαίδευση είναι πλέον δεδομένη εδώ και χρόνια. Το νέο όμως μεγάλο βήμα πιστεύω είναι η εισαγωγή στη διδακτική διαδικασία σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από τους νέους. Σε ένα από τα μαθήματα ειδίκευσης των Φυσικών Επιστημών που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τους φοιτητές του τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών, εξετάζεται η χρήση τέτοιων τεχνολογιών. Ίσως η πιο διαδεδομένη τεχνολογία σήμερα, ανάμεσα στους νέους κυρίως, να είναι το Facebook, ένα εργαλείο κοινωνικής δικτίωσης. Το Facebook έχει σήμερα 300 εκατομμύρια χρήστες από 180 διαφορετικές χώρες στον κόσμο. Τα άτομα χρησιμοποιούν το Facebook για να είναι σε επαφή με φίλους (είτε πραγματικούς είτε εικονικούς), να μοιραστούν φωτογραφίες, video, να εγγραφούν σε groups και γενικά να ανταλλάξουν πληροφορίες. Εξετάζοντας τις χρήσεις του facebook, τους τρόπους συμπεριφοράς των νέων στον ιστοχώρο, και έχοντας ως στόχο τη διερεύνηση των τρόπων εφαρμογής του στην εκπαιδεύση δημιουργήσαμε στα πλαίσια του μαθήματος ένα “ανοικτό” group, τους Πράσινους Κομάντος, με στόχο να οργανώσουμε μια σειρά από εθελοντικές δραστηριότητες καθαρισμού σκουπιδότοπων και γενικά να προωθήσουμε την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στο κοινό. (Λούση Αβρααμίδου Επίκουρη Καθηγήτρια της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας)


Ποιοι είναι οι Πράσινοι Κομάντος, πως δραστηριοποιούνται και ποιος ο σκοπός τους;
Ζούμε σε μια εποχή που παρατηρείται όξυνση της περιβαλλοντικής κρίσης, κλιματικές αλλαγές, μόλυνση τροφίμων, αέρα και νερού, η εξαφάνιση των χώρων πρασίνου στις πόλεις, η καταστροφή οικοσυστημάτων και η εξαφάνιση ζωικών ειδών και φυτών, το νέφος και το κυκλοφοριακό χάος. Όλα αυτά είναι περιβαλλοντικά προβλήματα που απαιτούν αλλαγή του τρόπου ζωής και συμπεριφοράς των πολιτών. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίσιμη κατάσταση πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, να αναδυθούν και να κυριαρχήσουν νέες ιδέες και αξίες όπως η ανάγκη του ανθρώπου να ζει κοντά στη φύση, να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελούμε κομμάτι της φύσης και δεν μπορούμε να ζήσουμε πέρα κι έξω από αυτήν. Μέσα στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορική Υποστήριξη Των Φυσικών Επιστημών Στο Δημοτικό Σχολείο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μας δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια ομάδα με την ονομασία «Πράσινοι Κομάντος». Σκοπός της ομάδας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για διάφορα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα, να εισηγηθεί πιθανούς τρόπους επίλυσής τους καθώς και η οργάνωση μιας σειράς από σχετικές εθελοντικές δραστηριότητες. Κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες περιλαμβάνουν συζητήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και ενέργειες καθαρισμού παραλιών, πλατειών, κατασκηνωτικών χώρων, δρόμων, ποταμών, πάρκων, δενδροφυτεύσεις κ.λπ. (Σαββούλα Ιωάννου, 4 ετης φοιτήτρια)

Ποτε δημιουργηθηκε η ομαδα των «πράσινων κομάντος», πως προεκυψε η ιδεα και πως εγινε η επιλογη του ονοματος. Ποιο ειναι το μοτο σας;
Σαν φοιτητές ειδίκευσης των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σκεφτήκαμε πως θα ήταν πολύ καλή ιδέα να οργανώσουμε μια ομάδα που να ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε όλους για ένα υγιές μέλλον. Για να ενεργοποιήσουμε τις ιδέες μας αυτές, αποφασίσαμε εθελοντικά, να δημιουργήσουμε μια ομάδα έτσι ώστε να εμπλέξει όλους μας σε διάφορες περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Δεν θα μπορούσε φυσικά, μια τέτοια σημαντική ομάδα να μην έχει όνομα. Γι’ αυτό μέσα από το σκοπό μας, αποφασίσαμε να την ονομάσουμε «Πράσινοι Κομάντος». Μέσα από το όνομα αυτό, επιδιώκουμε να επαναστατήσουμε το κοινό, ‘’γιατρέυοντας’’ το περιβάλλον. Έτσι με επιμονή και θέληση, φωνάζουμε πως «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ». (Αντιγόνη Χατζηχριστοδούλου, 4 ετης φοιτήτρια)

Ποσα μελη εχει η ομαδα, πως προωθηθηκε η ομαδα, με ποιους τροπους προσεγγισατε κοσμο. Με ποιες αλλες ομαδες συνεργαζεστε;
Στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορική Υποστήριξη για τις Φυσικές Επιστήμες στο Δημοτικό Σχολείο, έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε εις βάθος με διάφορες τεχνολογίες και διερευνούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μια από αυτές ήταν ο πιο δημοφιλής ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης, το facebook. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι το facebook είναι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα τεχνολογικά εργαλεία και θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα εθελοντικό group, όπου μέσα από αυτό θα προωθούσαμε το δικό μας τρόπο σκέψης για το περιβάλλον, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πράσινος». Αφού το κατασκευάσαμε, στείλαμε προσκλήσεις σε όλους τους facebook φίλους μας και μέχρι σήμερα συγκεντρώθηκαν 131 μέλη. Από την πρώτη μέρα δημιουργίας του, ανεβάστηκαν μέσα σ’ αυτό φωτογραφίες, links, videos που δείχνουν «πράσινες» ενέργειες παρόμοιων εθελοντικών ομάδων κ.α. Ακόμη, οι δημιουργητές του συγκεκριμένου group, μερίμνησαν να εξασφαλίσουν τη συνεργασία και άλλων περιβαλλοντικών ομάδων της Κύπρου, όπως τη Clean up Cyprus, τους Φίλους της Γης, τους Φίλους της Θάλασσας και τους Bike for Life. (Ράννια Αντωνίου, 4 ετης φοιτήτρια)




Ποια ήταν η πρώτη σας εξόρμηση, σε ποιο χώρο και τι έγινε ακριβώς;
Η αρχή των δραστηριοτήτων μας έγινε στην περιοχή Γερίου και συγκεκριμένα στις όχθες ενός ποταμού. Ο ανθρώπινος παράγοντας συνέβαλε στο να μετατραπεί η περιοχή αυτή σε ένα μεγάλο σκουπιδότοπο. Στόχος μας ήταν να καθαρίσουμε το χώρο αυτό από όλα τα απόβλητα που ήταν μαζεμένα και η προαπάθεια μας αυτή έγινε σε συνεργασία με την clean up Cyprus.Ήταν μια πολύ διασκεδαστική και ταυτόχρονα χρήσιμη εμπειρία για μας αφού γνωρίσαμε νέο κόσμο εκτός του Πανεπιστημίου και με μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας φτάσαμε στο ποθητό αποτέλεσμα. Με αυτή μας την πράξη βάλαμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να σωθεί ο πλανήτης από την ρύπανση που δημιουργείται καθημερινά από την ανθρώπινη αμέλεια (Θέκλα Μεττή, 4 ετης φοιτήτρια).

Πως έγινε η επιλογή του χώρου; Ποιές διοργανωτικές διαδικασίες είχατε κάνει;
Η επιλογή του χώρου αυτού δεν έγινε τυχαία. Μέσα από την παρακολούθηση των ειδήσεων είδαμε με μεγάλη αγανάκτηση το κακό που προκάλεσαν κάποιοι ανεύθυνοι άνθρωποι ρίχνοντας μπάζα και σκουπίδια σε πολλές περιοχές του Γερίου προκαλώντας την ρύπανση της περιοχής και του περιβάλλοντος. Η είδηση αυτή ήταν μια αφορμή για να αρχίσουν οι Πράσινοι Κομάντος τις ενέργειές τους για ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον. Ήρθαμε σε επαφή με το Κοινοτικό Συμβούλιο Γερίου όπου μας δέχτηκαν με μεγάλη προθυμία και ήταν κοντά μας από την αρχή για τις ενέργειες που θα κάναμε. Μας βρήκαν το χώρο που αντιμετώπιζε πρόβλημα από τα διάφορα μπάζα και σκουπίδια και εμείς με τη σειρά μας προσκαλέσαμε κόσμο για να μας βοηθήσει στον αγώνα που κάνουμε για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια ζητήσαμε με επιστολή μας την οικονομική υποστήριξη του Πανεπιστήμιου και του Κοινοτικού Συμβουλίου του Γερίου για να καλύψουμε τα έξοδα των φορτηγών που θα μετέφεραν τα απόβλητα σε εγκεκριμένους σκουπιδότοπους. (Σκεύη Σκαρπάρη, 4 ετης φοιτήτρια).

Η πρώτη σας εξόρμηση ήταν πολύ επιτυχής και πήρε και αρκετή προβολή από τα ΜΜΕ. Πώς σε κάνει να νοιώθεις αυτό?
Η πρώτη εξόρμηση των «Πράσινων Κομάντος», στις 7 Νοεμβρίου, ήταν πολύ επιτυχής λόγω επίτευξης των στόχων όλων όσων προσπάθησαν και συμμετείχαν στην εκστρατεία αυτή. Πιστεύουμε ότι με τις προσπάθειες όλων, την επιθυμία για ένα πιο καθαρό περιβάλλον και την θέληση για καλύτερη, υγιή ζωή ήταν αρκετά ώστε να καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε και άλλους ανθρώπους. Η προβολή της εκστρατείας μας αυτής από τα ΜΜΕ, διέδωσε το μήνυμα ότι «όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά». Αυτό μας κάνει να νοιώθουμε ευτυχείς και ικανοποιημένοι μέσα από αυτή την πρώτη μας προσπάθεια, αφού μας δίνει το αίσθημα της περηφάνιας λόγο του ότι συμβάλλουμε και εμείς για το δικό μας πράσινο μέλλον. (Κεντούλλα Νικολάου, 4 ετης φοιτήτρια)

Πως ενιωθες που ο καθαρισμος γινοταν στην κοινοτητα απο την οποια καταγεσαι;
Το να προσφέρει κανείς εθελοντικά τη βοήθεια του είναι κάτι ιδιαίτερα θεμιτό. Για μένα το γεγονός ότι ο καθαρισμός έγινε στην κοινότητα μου ήταν σημαντικό. Αν και το περιβάλλον χρειάζεται προστασία παντού και με διάφορους τρόπους ο καθαρισμός ενός χώρου κοντά στη γειτονιά μου αποδεικνύει την ιδιαίτερη σχέση που υπάρχει μεταξύ της περιοχής αυτής και του εαυτού μου. Το μέρος αυτό το βλέπω σχεδόν καθημερινά και ένιωθα αυξημένη την προσωπική ευθύνη να λάβω μέρος στην εργασία αυτή. Το αποτέλεσμα ήταν σίγουρα κάτι που μας έκανε υπερήφανους. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια μας (Μαρία Χαραλάμπους, 4 ετης φοιτήτρια)

Εσυ ενημερωθηκες για την εκστρατεια μονο λιγες μερες προηγουμενως. Γιατι αποφασισες να συμμετασχεις?
Εγώ προσωπικά είχα ενημερωθεί για την εκστρατεία αυτή μόνο λίγες μέρες προηγουμένως, αλλά παρόλα αυτά μόλις μου δόθηκε η πρόσκληση αποφάσισα σχεδόν αμέσως χωρίς κανένα δισταγμό, ότι ήθελα να συμμετάσχω στην εκστρατεία αυτή. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε και στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι ότι οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να αρχίσουν να καταλαμβάνουν σημαντικότατο ρόλο στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και όχι μόνο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά ήδη και από την πρωτοβάθμια. Kατά την προσωπική μου άποψη, με βάση τα όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται γύρω μας όσον αφορά στις επιπτώσεις που έχουν οι μέχρι στιγμής απερίσκπεπτες ενέργειες των ανθρώπων εις βάρος του περιβάλλοντος, οι δραστηριότητες αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικό να αρχίσουν σιγά-σιγά να εφαρμόζονται, ώστε να οδηγηθούν οι άνθρωποι στην ενημέρωση και στη γνώση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο περιβάλλον και έπειτα στην ευαισθητοποίηση τους γι΄ αυτό και έπειτα στην ανάληψη δράσης από πλευρά όλων των ανθρώπων, ώστε να οδηγηθούμε σε μια συλλογική προσπάθεια που θα στοχεύει στην πρόληψη της καταστροφής του πλανήτη μας. Όμως, οι δραστηριότητες αυτές ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο σημαντικό να γίνονται, ώστε να επηρεαστούν κυριώς οι νέοι άνθρωποι κάνοντάς τις βασικό κομμάτι της ζωής τους, εφόσον είναι από αυτούς που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εδώ και πέρα ο χρόνος υγιούς ζωής του πλανήτη μας χωρίς όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται ολοένα και πιο συχνά (Ροδίτα Δημητρίου, 3 ετής φοιτήτρια).


Ποια ειναι τα μελλοντικα σχεδια των κομαντος;
Έχει ήδη πραγματοποιηθεί, η πρώτη εκστρατεία καθαρισμού στην περιοχή Γερίου, η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, παρευρέθηκαν και οι γονείς κάποιων μελών. Παρόμοιες εκστρατείες σκοπεύουμε να προγραμματίσουμε και για το άμεσο μέλλον. Ήδη αποφασίσαμε ότι τώρα θα κινηθούμε προς παραλία στην επόμενή μας εξόρμηση που προγραμματίζεται στις αρχές Μαρτίου. (Ρανια Αντωνίου, 4 ετης φοιτήτρια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου