Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ/ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ

EDUE 431 ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
Σκοπός του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς να εμβαθύνουν σε ορισμένα θέματα της διδακτικής των μαθηματικών. Το μάθημα θα επικεντρωθεί σε θέματα σχετικά με τη φιλοσοφία των μαθηματικών, τις σύγχρονες τάσεις στην αξιολόγηση των μαθηματικών, την υποβολή και επίλυση μαθηματικού προβλήματος και τη διδακτική διαφόρων ενοτήτων των μαθηματικών. Επίσης, θα γίνει μια εισαγωγή στη χρήση της τεχνολογίας στη διδασκαλία των μαθηματικών.

EDUS 432 Η ΧΡΗΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
Σκοπός του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών στη διδασκαλία των μαθηματικών. Έμφαση θα δοθεί στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκπαιδευτικών λογισμικών και του διαδικτύου.

EDUS 440 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Ο σκοπός του μαθήματος είναι να εξετάσει σύγχρονες θεωρητικές θέσεις για τη γνωστική ανάπτυξη στις Φ.Ε και πώς αυτές επηρεάζουν προσεγγίσεις στη διδακτική των Φυσικών Επιστημών.

EDUE 441 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Σκοπός του μαθήματος είναι η εις βάθος εξέταση της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών στο δημοτικό σχολείο. Έμφαση θα δοθεί στη χρήση πληροφορικών γνωστικών εργαλείων για διδασκαλία και μάθηση καθώς και σε μηχανισμούς ενσωμάτωσης και αξιοποίησης των πληροφορικών αυτών εργαλείων στην ανάπτυξη διδακτικού υλικού στις Φυσικές Επιστήμες. Εργαλεία με τα οποία οι φοιτήτριες θα έρθουν σε επαφή στα πλαίσια αυτού του μαθήματος είναι τα ακόλουθα: εργαλεία μοντελοποίησης, προσομοίωσης, επικοινωνίας, ελέγχου μηχανισμών και οργάνωσης και επεξεργασίας πληροφοριών.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

EDUE 340 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Με το μάθημα αυτό επιδιώκεται να αναπτυχθεί ο προβληματισμός των φοιτητών σχετικά με την απόκτηση γνώσεων στις φυσικές επιστήμες ως ένα σύνολο μεθοδικών διεργασιών που επιτελούνται από κοινότητες επιστημόνων. Οι φοιτητές θα προσεγγίσουν σύγχρονες θεωρητικές θέσεις για τη γνωστική ανάπτυξη στις Φ.Ε και θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία μέσα από μικρές μελέτες να αποκτήσουν εμπειρίες για το πώς οι μαθητές κατανοούν τις έννοιες και τα φαινόμενα των Φ.Ε. Οι θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες που θα αποκομίσουν θα αποτελέσουν τη βάση για προβληματισμό που θα αναπτυχθεί στη συνέχεια σε σχέση με τη διδασκαλία των Φ.E. στο Δημοτικό Σχολείο. Διδακτικές μέθοδοι, παλαιότερες και σύγχρονες, θα εξεταστούν μέσα από το πρίσμα των πορισμάτων της έρευνας στη γνωστική ψυχολογία και στη διδακτική των Φ.E.

EDUP 341 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ EDUP-341 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Με το μάθημα αυτό επιδιώκεται να αναπτυχθεί ο προβληματισμός των φοιτητών σχετικά με την απόκτηση γνώσεων στις φυσικές επιστήμες ως ένα σύνολο μεθοδικών διεργασιών που επιτελούνται από κοινότητες επιστημόνων. Οι φοιτητές θα προσεγγίσουν σύγχρονες θεωρητικές θέσεις για τη γνωστική ανάπτυξη στις Φυσικές Επιστήμες (Φ.Ε.) και θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία μέσα από μικρές μελέτες να αποκτήσουν εμπειρίες για το πώς οι μαθητές της προσχολικής ηλικία κατανοούν τις έννοιες και τα φαινόμενα των Φ.Ε. Οι θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες που θα αποκομίσουν θα αποτελέσουν τη βάση για προβληματισμό που θα αναπτυχθεί στη συνέχεια σε σχέση με τη διδασκαλία των Φ.E. στο Νηπιαγωγείο. Διδακτικές μέθοδοι, παλαιότερες και σύγχρονες, θα εξεταστούν μέσα από το πρίσμα των πορισμάτων της έρευνας στη γνωστική ψυχολογία και στη διδακτική των Φ.E.

EDUE 240 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών σε βασικές έννοιες περιεχομένου (ηλεκτρικά κυκλώματα, μαγνητισμός, ηλεκτρομαγνητισμός, θερμότητα και θερμοκρασία, φως και χρώματα) και σε μηχανισμούς των Φυσικών Επιστημών μέσω διερευνητικών ασκήσεων και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

EDUP 241 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών σε βασικές έννοιες περιεχομένου (αλλαγή φυσικής κατάστασης ενός σώματος, ιδιότητες του φωτός, ιδιότητες του ήχου, μαγνητισμός και ιδιότητες των μαγνητών, επίπλευση-βύθιση, διάλυση, αναπαραστάσεις της γης) και σε μηχανισμούς των Φυσικών Επιστημών μέσω διερευνητικών ασκήσεων και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

EDUE 140 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜOΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτήτριες τις διάφορες επιστημονικές-πειραματικές προσεγγίσεις του μαθήματος των Φυσικών Επιστημών στο δημοτικό σχολείο και να τις εφαρμόζουν.

EDUE 141 ΦYΣIKEΣ EΠIΣTHMEΣ-ΠEPIBAΛΛON KAI ZΩNTANOI OPΓANIΣMOΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Σκοπός του μαθήματος είναι η εξέταση των χαρακτηριστικών των ζωντανών οργανισμών (φυτών και ζώων), των γνωρισμάτων της συμπεριφοράς τους και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους και με το περιβάλλον, με έμφαση στα πρότυπα αλληλεπίδρασης ζωντανών οργανισμών. Επιπρόσθετος σκοπός του μαθήματος είναι η μελέτη των οικοσυστημάτων και των βασικών τους χαρακτηριστικών.

EDUE 142 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Σκοπός του μαθήματος είναι η μελέτη της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον και η ευαισθητοποίηση των φοιτητών/τριών στα προβλήματα που συνδέονται με αυτό. Έμφαση θα δοθεί στη μελέτη των συστατικών του αέρα-ατμόσφαιρας, τη βιοποικιλότητα-εξαφάνιση των ειδών, τις κλιματικές αλλαγές (αέρας-ατμόσφαιρα), το νερό, την ενέργεια και τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου